ВАС отменя като незаконосъобразно решението на ЦИК, с което беше разпоредено

...
ВАС отменя като незаконосъобразно решението на ЦИК, с което беше разпоредено
Коментари Харесай

Върховният административен съд върна машинния вот за балотажа в неделя

" Върховен административен съд отменя като незаконосъобразно решението на ЦИК, с което беше разпоредено балотажът на 5 ноември 2023 година да се организира единствено с хартиена бюлетина. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, извършени на 29 октомври 2023 година, жалбите, позволени за разглеждане, бяха отхвърлени ", оповестиха от съда.

Решението на ЦИК бе взето в петък вечерта, когато на свое съвещание членовете на комисията решиха на локалния избор на 29 октомври и на възможен втори тур гласуването да бъде единствено с хартиени бюлетини. Преди това денем на два следващи председателски съвета в Народното събрание беше разискван отчет на ДАНС по отношение на машинното гласоподаване, в който бе оповестено, че зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е снимал кодовете на машините и ги е качил на флашка. 

Срещу разпореждането за гласоподаване единствено с хартиени бюлетини бяха подадени 10 тъжби във Върховен административен съд, измежду които на две политически обединения - " Продължаваме промяната - Демократична България " и тази на Иван Христанов - Политическа партия " Единение ". Решението бе обжалвано и от няколко физически лица, измежду които и ръководителят на Обществения съвет на ЦИК Цветелина Пенева.

Заседанието на върховните административни магистрати продължи повече от 5 часа, като постановлението им е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Следва ЦИК да вземе решение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР